Saturday, May 23, 2009

Perjumpaan Khas ITC PPISMP Semester 2


"Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang Yang berperang untuk membela ugamaNya, Dalam barisan Yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan Yang tersusun kukuh."(As-shaff:4)

ITC batch PPISMP Sem 2 akan mengadakan perjumpaan khas sebelum peralihan semester bagi membincangkan halatuju ITC agar lebih sebati dengan keperluan bekalan hidup sebagai seorang bakal guru.Kepada ahli ITC Sem 2 yang telah merancang balik sebelum perjumpaan dijalankan hendaklah membatalkan niat "murni" anda kerana kedatangan anda ke perjumpaan ITC kali ini adalah diwajibkan kecuali dengan alasan-alasan yang munasabah dan mendapat pengesahan daripada HEP dan dimaklumkan kepada Pengerusi atau Naib Pengerusi...... sekali lagi dinyatakan bahawa kehadiran adalah wajib kepada semua ahli usrah ITC Batch PPISMP Sem 2/09..

Butir-butirnya adalah seperti berikut:

Tarikh: 26 Mei 2009 (hari last exam..no excuse k..)
Hari : Selasa
Tempat: Bilik Kuliah PPISMP 2.02
Masa: Selepas solat isyak
Pakaian: Dimaklumkan bahawa malam itu akan diadakan sesi penggambaran. oleh itu, semua dikehendaki memakai pakaian yang sesuai.(lu pikir ar sendiri...)

Agenda majlis:

1) Pembubaran organisasi ITC sem 2
2) Perlantikan jawatankuasa baru utk Sem. 3
6) Membincangkan perancangan utk ITC Sem. 3
7) Sesi penggambaran
8) Lain-lain yg berkaitan

"Memperkukuh Ukhwah, Menyemarak Tarbiyah, Mengembalikan BIAH SOLEHAH"

Monday, May 18, 2009

TIPS UNTUK PEPERIKSAAN

Ketika anda menghadapi peperiksaan, anda sedang memperlihatkan kemampuan anda dalam memahami apa yang telah anda pelajari.


Peperiksaan memberikan gambaran terhadap perkembangan pelajaran anda.


Terdapat beberapa aspek, seperti sikap dan keadaan anda akan mempengaruhi anda dalam peperiksaan.

Sepuluh tip untuk membantu anda dalam peperiksaan :

1.Datanglah dengan bersedia dan lebih awal

Bawalah semua alat tulis yang anda perlukan seperti pensel, pen, kalkulator, jam (tangan), pemadam, pembaris, dan lain-lainnya. Kelengkapan ini akan membantu anda untuk memberi sepenuh tumpuan sepanjang masa peperiksaan.

2.Tenang dan percayakan diri sendiri

Ingatkan diri anda bahawa anda sudah bersedia dan akan menghadapi peperiksaan dengan baik.

3.Bersantailah tapi berhati-hati

Pastikan meja dan kerusi anda dalam keadaan baik dan selesa untuk anda menulis. Duduk dalam keadaan menegak.

4.Imbas soalan-soalan terlebih dahulu

Luangkan 10% dari keseluruhan waktu peperiksaan untuk membaca soalan-soalan secara mendalam, tandakan kata-kata kunci dan tetapkan berapa lama masa yang diperlukan untuk menjawab setiap soalan. Rancangkan untuk menjawab soalan yang mudah dahulu, baru soalan yang sukar.. Ketika anda membaca soalan, catatkan juga idea-idea yang muncul yang akan digunakan sebagai jawapan.

5.Jawab soalan secara strategik

Mulakan dengan menjawab soalan mudah yang anda ketahui, kemudian dengan soalan-soalan yang mempunyai markah yang tinggi. Soalan terakhir yang harus anda jawab adalah:

* soalan paling sukar,
* yang memerlukan masa yang panjang untuk menulis jawapannya,
* mempunyai markah sedikit .

6.Semasa menjawab soalan aneka pilihan, ketahuilah jawapan yang patut dipilih

Mula-mula, abaikan jawaban yang anda tahu salah. Tekalah pilihan jawapan ketika tidak ada pilihan jawapan yang dapat anda abaikan. Jangan mengubah suatu pilihan jawapan jika anda tidak pasti kerana pilihan pertama jawapan anda biasanya betul, jangan menggantinya kecuali anda yakin dengan pembetulan yang anda lakukan.

7.Semasa menjawab soalan esei, fikirkan dulu jawapannya sebelum menulis

Buat rangka karangan secara ringkas untuk esei dengan mencatat dahulu beberapa idea yang akan ditulis. Kemudian susun idea-idea tersebut mengikut susunan yang mana penting atau perlu dibincangkan dulu.

8.Semasa menjawab soalan esei, jawab pada persoalannya

Tulis frasa pokok pada frasa pertama. Gunakan perenggan pertama sebagai pengenalan esei anda. Gunakan perenggan seterusnya untuk membincangkan isi-isi utama secara terperinci. Sokong isi anda dengan penerangan yang jelas, contoh, atau petikan dari buku atau media lain jika perlu.

9.Sisihkan 10% waktu anda untuk memeriksan jawapan

Periksa jawapan; elakkan keinginan untuk cepat meninggalkan dewan atau bilik setelah anda menjawab semua soalan ujian. Pastikan anda telah menjawab semua soalan. Baca sekali lagi jawapan anda untuk memeriksa ejaan, struktur bahasa dan tanda baca. Untuk jawapan matematik, pastikan tidak ada kesilapan (misalnya salah meletakkan tanda titik perpuluhan). Bandingkan jawapan matematik anda yang sebenarnya dengan pengiraan ringkas.

10.Analisa jawapan anda

Setiap peperiksaan akan membantu anda dalam mempersiapkan diri untuk peperiksaan berikutnya. Tetapkan strategi mana yang sesuai dengan anda. Tentukan strategi mana yang tidak menjadi dan ubahlah. Gunakan kertas peperiksaan sebelumnya ketika belajar untuk peperiksaan akhir.

Terjemahan dari: Landsberger, Joe. Ten Tips of Test Taking

Betulkan niat (islah wattajdid), menduduki peperiksaan untuk mencari Redha Allah.
*
Kenali (ta'yiin) kehendak peperiksaan dan dapatkan gambaran format kertas peperiksaan yang akan diduduki secara tepat dan spesifik. (sama ada ia berbentuk subjektif atau objektif, bilangan soalan, variasi soalan, bentuk-bentuk soalan (struktur, isi tempat kosong, atau sebagainya) yang akan dikemukakan nanti.
*
Kelaskan (taqsiim) peperiksaan berdasarkan kesusahan soalan yang akan dikemukakan.
*
Sebaik-baiknya buat perancangan ulangkaji strategik (Jadual mutala'ah dan muraja'ah) sepanjang sesi pengajian dan penekanan dan fokus terhadap subjek dalam lingkungan sebulan atau tiga minggu sebelum exan bermula.
*
Setkan (tathbit) markah atau CGPA untuk sesuatu subjek yang hendak dicapai, letakkan markah setinggi yang boleh untuk semua subjek sebagai pendorong, contoh ; A untuk semua subjek/ CGP 4.0 untuk subjek2 di Universiti.
*
Lakar (ilhaq) matlamat yang hendak dicapai cantik-cantik dan tampal di hadapan meja study atau di tempat tidur agar diri kita terkesan untuk mencapainya. Contoh keputusan A dalam semua subjek dalam STPM 2009.
*
Bina komuniti (ijma' wattabaadul) strategik untuk perkongsian pintar. Contoh, study group untuk subjek-subjek kritikal dengan sahabat-sahabat yang mantap dalam subjek tersebut, berkawan dengan mereka yang hero dalam sesuatu subjek dengan niat untuk tuntut ilmu darinya dan selalu merujuk kepadanya, berkongsi dan bertukar-tukar nota dan soalan dengan student dari sekolah, instutusi, IPGM lain.
*
Ajar (ta'lum) kawan-kawan yang memerlukan pertolongan kita untuk memahamkan mereka, jangan pandai sorang-sorang jangan kedekut ilmu, melalui method ajar orang lain akan membuatkan kita berlipat kali ganda mudah ingat dari membaca disamping dikurniakan ganjaran yang besar di sisi Allah Taala.
*
Membiasakan diri merujuk kepada guru/pensyarah (murshid) jika tidak begitu faham dalam sesuatu subjek yang diajari sama ada direct dalam kelas atau selepas waktu pembelajaran. Dengan bertanya sebenarnya akan membuatkan kita lebih rapat dengan guru, dikenali dan diberi kepercayaan oleh mereka.
*
Kumpulkan sebanyak yang boleh contoh-contoh soalan yang lepas-lepas untuk dibuat analisis dan latih tubi, minta dari senior-senior atau cari di Bank Soalan Sekolah/Universiti, pada kebiasannya soalan tidak lari dari 5 tahun kebelakang (pengalam penulis) jika format tidak berubah. Perhatikan rentak (bentuk) soalan yang dibuat guru/pensyarah dan tackle cara nak menjawabnya.
*
Bersihkan diri dari sifat buruk sangka, merendah-rendahkan orang, membesarkan diri, takabbur, sam'ah, ujub, riak, bermusuh-musuhan, menderhakai ibubapa atau guru.
*
Jaga solat lima waktu sehari semalam dengan sempurna, amalkan wirid-wirid yang ma'thur (dari hadis yang sahih dan Al-Quran iaitu yang pernah diamalkan oleh Rasulullah atau diajar oleh Baginda sahaja) selepas solat agar disucikan dan dikuatkan jiwa menghadapi hari-hari peperiksaan nanti.
*
Pastikan FERI (Fizikal, Emosi, Rohani, Intelek) dalam keadaan seimbang dan cukup stabil sepanjang membuat persediaan menghadapi peperiksaan. Usah biarkan ia tergangu kerana akan memberi impak negatif kepada mutu menjawab peperiksaan nanti.
*
Minta ibu dan ayah doakan kejayaan kita selalu di samping kita bermunajat kepada Allah dalam sujud ketika solat di sepertiga malam.
*
Kenalpasti kelemahan kita dalam sesuatu subjek dan minta ulasan dari guru/pensyarah bagaimana untuk meningkatkan pencapaian kita dalam subjek tersebut. Seterusnya buat perancangan strategik untuk membaiki kelemahan yang ada agar terus meningkat setanding dengan orang lain. Berkorbanlah masa dan wang demi pelaburan masa hadapan.
*
Pastikan kita mencintai kesemua subjek yang kita ambil, kalau ada yang tidak berapa kita minat atau susah, paksakan diri sukakan subjek tersebut kerana ianya satu amanah ilmiah bukan hiburan, learning is fun, cuma cari pendekatan yang membuatkan kita tertarik dan minat untuk mendalami subjek tersebut, di mana ada kemahuan di situ ada jalan.


BITTAUFIQ WANNAJAH...ALL THE BEST..INSYA ALLAH KEJAYAAN MILIK KITA BERSAMA AMIN..

Thursday, May 7, 2009

reMaja ISLAM harus KUAT.........

Alhamulillah, segala puji bagi Allah yang masih memberi kita ruang dan kesempatan untuk kita mengislah diri dan merenung kembali apakah tanggungjawab dan peranan kita sebagai remaja Islam untuk berhadapan dengan mehna ditengah-tengah masyarakat jahiliah pada hari ini. cabaran memang sangat memerlukan kekuatan dan semangat jihad yang tinggi untuk menghadapinya lagi-lagi kita sebagai remaja pewaris Rasulullah SAW untuk menegakkan syariat Islam pada hari ini.

Umar Al-Khattab r.a pernah mengatakan bahawa jika hendak melihat kekuatan sesebuah Negara, lihatlah keadaan remajanya. bagaimana keadaan kita ?
sahabatku sekalian, memang ramai dalam kalangan umat Islam pada hari ini sudah tidak mengamalkan ajaran Islam yang sepenuhnya. Satu generasi yang paling ditakuti oleh orang2 kafir ialah generasi Rabbani, iaitu generasi yang mempelajari Al-Quran dan mengajarkannya kepada manusia. Generasi yang mempunyai sifat yang zuhud dan takutkan Allah tetapi juga punya jihad yang tinggi. Firman Allah SWT:

"Tidak wajar bagi seseorang manusia yang Allah berikan kepadanya Al Kitab, hikmah dan kenabian, lalu dia berkata kepada manusia: "Hendaklah kamu menjadi penyembah-penyembahku bukan penyembah Allah." Akan tetapi (dia berkata): "Hendaklah kamu menjadi orang-orang rabbani, karena kamu selalu mengajarkan Al Kitab dan disebabkan kamu tetap mempelajarinya." (Al-imran: 79)

generasi inila sebenarnya yang menjadikan umat Islam hebat pada suatu masa dahulu. iaitu generasi yang kian hilang sedikit demi sedikit. mengapa perkara ini belaku? semua ini adalah angkara kafir laknatullah yang telah merosakkan fikiran kita(remaja khususnya) supaya kita melupakan ajaran agama kita, melupakan Al-quran sebagai petunjuk dan jalan untuk kita mendapat bahagia yang hakiki, bukan bahagia yang fana. setelah mereka tewas dengan jihad umat Islam, mereka melancarkan peperangan secara tidak langsung iaitu serangan pemikiran dengan meracuni fikiran remaja Islam dengan hiburan yang melampau2, teknologi hebat yang melalaikan remaja daripada menjalankan tanggungjawab sebenar, mereka ingin melenyapkan generasi Rabbani ini secara beransur-ansur seperti dalam firman Allah SWT:

" Dan orang-orang yang kafir berkata: "Janganlah kamu mendengar dengan sungguh-sungguh akan Al Qur'an ini dan buatlah hiruk-pikuk terhadapnya, supaya kamu dapat mengalahkan (mereka). (surah Fussilat:26)

Hasil daripada serangan pemikiran ini yang melemahkan umat Islam. Fikiran umat Islam sudah dikuasai oleh barat sehingga mereka sudah cintakan dunia dan takutkan mati. sebab itu ramai diantara umat Islam yang bertungkus lumus untuk mengejar harta, pangkat, agar mereka dapat menikmati semua tu sebelum mereka mati meninggalkan dunia yang mereka anggap sebagai syurga mereka didunia. umat Islam sekarang takutkan mati sebab takut akan kehilangan segala-galanya yang ada didunia ini, takut untuk mengamalkan ajaran Islam sebab jika melakukan semua kerja itu pasti akan kehilangan semua harta yang telah dikumpul, pasti kehilangan pangkat yang dikejar2 selama ini .kalau dulu umat Islam amat disanjungi dan dihormati masyarakat dengan sifat zuhud dan kegemilangan dalam tamadun Islam sudah terserlah. tetapi kini, umat Islam disembelih dengan sesuka hati, agama kita sudah diperlekehkan disebabkan generasinya yang telah lenyap. kebanyakan umat Islam pada hari ini bukan tidak tahu dengan hukum2 dan ajaran Islam, tentang dosa dan pahala, tentang syurga dan pahala, tetapi buat2 tak tahu kerana ingin melakukan sesuatu yang disukai nafsu mereka, yang menjadikan nafsu sendiri sebagai Tuhan. Firman Allah SWT:

” Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhannya, dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmu-Nya dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya? Maka siapakah yang akan memberinya petunjuk sesudah Allah (membiarkannya sesat). Maka mengapa kamu tidak mengambil pelajaran?”

sudah jelas kepada kita bahawa tugas kita sebagai umat Islam, lebih-lebih lagi remaja seperti kita adalah untuk mengubah keadaan masyarakat, membina ummah dan mewujudkan kembali generasi Rabbani. Imam Hasan Al-Hudhaibi pernah mengatakan, tegakkanlah daulah Islam didadamu, nescaya akan tertegak dinegaramu. kata2 ini member penjelasan kepada kita bahawa jika ingin mengubah cara hidup masyarakat pada hari ini,mengembalikan kegemilangan Islam dan merealisasikan kebangkitan Islam semula, kita hendaklah tegakkan, kukuhkan Islam itu pada diri kita terlabih dahulu, barulah Islam akan kembali gemilang bila semua umat Islam telah faham akan tanggungjawab dan peranan masing-masing.

wahai sahabatku yang mempunyai semangat untuk menegakkan Islam dimuka bumi ini, marhalah ini sebenarnya cukup panjang dan memerlukan pengorbanan masa dan tenaga yang banyak, apatah lagi sebagai remaja dan pelajar, kita perlukan satu perancangan yang rapi bukan sikap tergopoh-gapah dalam mengecapi sesuatu. sebab itulah perkara utama yang perlu kita lakukan demi mencapai matlamat kita ialah melalui tarbiyyah fardi, yakni tarbiyyah secara individu bagi memantapkan lagi iman, kesungguhan dan keyakinan kita menyusuri jalan Allah. bagaimanakah matlamat ini akan tercapai jika umat Islam kini sudah tidak tahu akan kepentingan solah pun.

memang ramai dikalangan kita yang tidak mementingkan solah. umat Islam sekarang sudah dianggap lemah, tapi juga dianggap sebagai pengganas, ini semua terjadi disebabkan generasi pada hari ini sudah goyah akidahnya. generasi yang tidak melalui proses tarbiyyah ini pasti akan terperangkap dengan jerat yang dibuat oleh orang2 kafir. proses ini walaupun mengambil masa yang agak lama tetapi dapat melahirkan generasi yang berkualiti dan sanggup mengorbankan harta dan jiwanya demi menegakkan syiar Islam.

jikalau kita melihat kembali sejarah Islam, semasa pemerintahan Sultan Muhammad AlFatih, kita rasa kagum bila beliau Berjaya menawan kota konstantinople ketika umur beliau 19 tahun, ketika masih remaja lagi. kita sedia maklum yang kota tersebut sudah lama ingin ditawan semenjak 800 tahun lagi. hal ini disebabkan tentera2 yang dipilih oleh Sultan Muhammad AlFatih mempunyai akidah yang cukup tinggi serta kuat beribadat. Siltan sendiri seorang yang kuat beribadat buktinya semasa pemilihan imam solat jumaat yang pertama selepas penawanan kota konstantinople, Baginda telah terpilih kerana sentiasa solah diawal waktu dan tidak pernah meninggalkan solat sunat(rawatib dan tahjjud) dalam hidup baginda. Rasulullah SAW pernah bersabda:

"konstantinople akan jatuh ketangan umat Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera"(HR Ahmad)

kebangkitan Islam boleh direalisasikan dengan bermulanya tarbiyyah individu muslim dan seterusnya. bagi memulakan usaha daulah Islamiyyah ini kita memrlukan individu yang berkualiti dan mampu melaksanakan resolusi pada masa kini.
sahabatku, kita mulakan dengan diri kita sendiri, Sultan Muhammad AlFatih telah menggunakan masa remaja baginda mempertahankan agama Allah SWT, para sahabat juga mengalami masa remaja mereka dan menggunakannya untuk berjihad dan berkorban pada jalan Allah SWT..
jadi mengapa kita tidak boleh.!!

wallhua'lam
Design by Abdul Munir Visit Original Post Islamic2 Template