Thursday, April 9, 2009

~iNsaFLah wahai diRi yg KerDil...... .........

“Dari bumilah Kami ciptakan kamu, dan ke dalamnya Kami akan menggembalikan kamu dan daripadanya pula Kami akan mengeluarkan kamu sekali lagi” (Thaahaa: 55)

Ketika engkau memiliki tujuan utk dipenuhi dan mimpi untuk digenapi, Allah sudah membuka matamu dan memanggil dengan namamu.. Ingat bahawa dimanapun engkau atau kemanapun engkau mengadap.. ALLAH TAHU! Sebuah hadis Nabi Muhammad s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:

"Bahawa malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang sedang gelak ketawa. Maka berkata Izrail:

Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok bergelak ketawa."

Manusia tidak akan sedar bahawa dirinya sentiasa diperhati oleh malaikat maut, kecuali orang-orang soleh yang sentiasa mengingati mati. Golongan ini tidak lalai dan sentiasa sedar terhadap kehadiran malaikat maut, kerana mereka sentiasa meneliti hadis-hadis Nabi s.a.w yang menjelaskan mengenai perkara-perkara ghaib, terutama mengenai hal ehwal mati dan hubungannya dengan malaikat maut.

1 hari = 24 jam = 1440 minit 1440 minit / 70 = 20.571 minit
Ini bermakna malaikat maut menziarahi kita setiap 21 minit.


p/s: sedar atau tidak, kita sentiasa mempunyai pelawat pada setiap hari, maka mari kita sama-sama persiapkanlah diri, dan tingkatkan amal, insyaAllah berjaya.....


~cube hayati gamba dbawh...lihatlah dgn mate hati...betape kerdilnye diri kte......
Lihat gambar-gambar di bawah ni terasa berdosanya kita semua meremehkan suruhan Allah..

p/s: terasa kecil dan hina diri ini di sisi Allah jika nak dibandingkan dengan mereka... Insaf?? Maka laksanakanlah perintah Allah..

Pengumuman..Pengumuman...Dengar,Dengar

Salam ukhuwah....setelah sedikit perbincangan pada minggu lalu, usrah ITC PPISMP Semester 2 ditukar pada hari Ahad (malam selepas maghrib) disebabkan pertindihan waktu usrah dengan kuliah maghrib bermula pada 19 April 2009. Harap maklum...
Design by Abdul Munir Visit Original Post Islamic2 Template